Naravoslovni dan v 4. in 5. razredu – KRAŠKI SVET

V četrtek, 2. 6. 2022, smo imeli učenci 4. in 5. razreda naravoslovni dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Postojno in obiskali Muzej krasa.

Sprejel nas je kustos Primož, nam predstavil okostje jamskega medveda, razkazal dragocene fosilne ostanke in okameneli dinozavrov iztrebek. Opisal nam je postopek izdelave odlitka fosila. Vsakemu učencu je podaril odlitek živalskega zobovja, rogov, školjk, kosti, …, ki smo jih kasneje pobarvali in odnesli s seboj domov. Ogled muzeja smo nadaljevali z gospo Nadjo. Ta nam je skozi razstavo predstavila značilnosti kraškega sveta. Ogledali smo si nastanek in raztapljanje apnenca, spoznali smo življenje ljudi v prazgodovini in poskusili zanetiti ogenj. Videli smo najdragocenejši zaklad Erazma Predjamskega in jamarsko opremo. V zadnji sobi smo skozi lupe opazovali jamske živalce. Pred odhodom do Cerkniškega jezera smo na dvorišču muzeja pomalicali.

Pred muzejem Jezerski hram smo že skozi okno avtobusa opazili štorkljo z mladiči. Gospod Vekoslav nas je v narečnem jeziku, s pomočjo makete, popeljal na ogled presihajočega Cerkniškega jezera. Videli smo, kako jezero nastane in kako izgine. Za konec smo si ogledali še film in spoznali jezero in življenje ob njem skozi vse štiri letne čase.

Naravoslovni dan nam je bil zelo zanimiv in poučen.

 Zapisali: učenci 4. razreda

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...