Trajnostna mobilnost v osnovni šoli – GREMO PEŠ S KOKOŠKO ROZI

Naša šola se je pridružila projektu Trajnostna mobilnost  v OŠ, Gremo peš s kokoško Rozi, ki poteka pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo. Namen tega projekta je prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok in njihovih bližnjih ter posledično k zmanjševanju motornega prometa v okolici osnovnih šol. Na ta način želimo prispevati k zmanjšanju okoljskih obremenitev, k spodbujanju gibanja otrok in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

V tednu, od 5. do 9. 10. 2020, bo na naši šoli v okviru tega projekta potekala izvedba aktivnosti Gremo peš s kokoško Rozi.

V tem času bomo učitelji učence spodbujali k temu, da bodo v celoti ali vsaj del poti v šolo prihajali na trajnosten način (peš, s kolesom, s skirojem, z avtobusom,…) in da bodo v popoldanskem času čim več pešačili. Učenci bodo cel teden zbirali igralne karte z motivom kokoške Rozi, ki jih bodo dobili, če bodo trajnostno mobilni. V šoli bomo beležili načine prihodov učencev v šolo na razredne plakate in skupni šolski transparent, s čimer bomo poskušali povečati delež prihodov učencev na trajnostno mobilen način za 7%. V ta namen bomo z učenci pred izvedbo aktivnosti naredili analizo stanja prihodov v šolo. Pridobljene igralne karte kokoške Rozi bodo učenci shranili, saj jih bodo med šolskim letom potrebovali pri igranju različnih družabnih iger na to temo.

Starše prosimo, da svoje otroke v tem času spodbujate k aktivnemu prihodu v šolo in na popoldanske aktivnosti in jim to omogočite, kolikor je to v vaši moči (peš, s kolesom, s skirojem, z avtobusom…). Od vas pričakujemo, da jih boste pri tem vzgajali z zgledom, jih po potrebi spremljali v šolo ter poskušali čim več popoldanskih opravkov izvesti na trajnosten način (npr. peš do trgovine, parkiranje avtomobila na enem mestu in greste peš od ene do druge stavbe…). Prav tako bo zelo dobrodošlo, če boste v popoldanskem času skupaj z vašim otrokom pešačili, saj si bo z vsaj 2 km prehojeno potjo vaš otrok prislužil dodatno igralno karto. Ker vemo, da nekateri učenci v šolo ne morejo priti peš, zaradi nevarnih cestnih odsekov vas prosimo, da otroku omogočite, da pride  peš vsaj del poti in sicer tako, da  vozilo parkirate vsaj 200 metrov od šole in ga spremite ta del poti (na Colu npr. pri trgovini, v Podkraju pa na parkirišču pri pokopališču). 

Zavedamo se, da je način prihoda otrok v šolo v veliki meri odvisen tudi od staršev, zato vas vljudno prosimo, da aktivnost podprete in vašemu otroku omogočite, da bo aktivno sodeloval in s tem prispeval k boljšemu rezultatu.

 Koordinatorica projekta je Barbara Jež.

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)