Literarno-likovno razredno glasilo 7. razreda med najboljšimi v Sloveniji

Revija MENTOR vsako leto v okviru Roševih dnevov povabi uredniške odbore (šolskih) literarnih glasil, in njihove mentorje, da sodelujejo na natečaju za najboljša literarna glasila s prispevki osnovnošolskih otrok ter najboljša literarna glasila z besedili srednješolskih in gimnazijskih avtorjev.

Preteklo šolsko leto je bilo prav gotovo zelo posebno, zaznamovano s časom, ki nam ga je krojil majhen, po drugi strani pa zelo močan in vpliven virus …

Med vsemi poslanimi glasili je žirija – sestavljali so jo profesor in pisatelj Miha Mohor, dr. David Bedrač, profesor, pesnik, mentor in urednik, ter producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor Barbara Rigler – izbrala najboljša dela.

Na natečaj smo se odzvali tudi na naši šoli in bili nad izidom navdušeni.

Obrazložitev:

Med osnovnošolskimi glasili je potrebno najprej izpostaviti dve, ki si gotovo zaslužita nagrado, saj sta vzoren primer, kako lahko učenci ustvarjajo in ustvarijo tudi v izjemnih okoliščinah, kakršne nam je narekoval čas karanten in dela (pouka) na daljavo.

#RADIPIŠEMOPESMI

OŠ Col

mentorica Svetlana Bušen

Prvo med njimi je glasilo #Radipišemopesmi, ki je nastalo kot »odmev« časa, ki so ga učenci 6. razreda (letošnji 7. razred) preživeli za monitorji. Po vrnitvi v šolo so tako strnili svoja razmišljanja, izpovedali svoje zadrege, stiske in tudi nova spoznanja in to oblikovali v lično glasilo. Poudariti je potrebno, da je glasilo ostalo zgolj na spletni ravni izdaje, s čimer je poudarjenih več komponent: modernizacija in morebitni širši nabor bralcev, ki lahko pridejo v stik s temi besedili, ter ekološki vidik, saj se pri tem ni uporabljal noben papir. Glasilo pa ima ob vsebinski gotovo tudi veliko pedagoško vrednost, saj je mentor učence povezal in jih naučil timskega razmišljanja ter medsebojnega sodelovanja, predvsem pa jim je pokazal, da so lahko tudi tako skrajni časi odlično ustvarjalno izhodišče.

V sredo, 30. marca 2022, se bomo z veseljem udeležili državnega srečanja in osrednje prireditve s podelitvijo nagrad najboljšim šolskim literarnim glasilom v Celju.

Glasilo

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...