Od zrna do kruha

V ponedeljek, 19. 11. 2018, smo imeli učenci 4. razreda naravoslovni dan z naslovom Od zrna do kruha. Dan smo začeli s pregovori in ugankami o žitu in  kruhu. Prepoznavali smo različne vrste žita, s pomočjo gradiva smo si ogledali, kako so včasih pridelali žito, ga poželi, spravili, omlatili, zrnje odnesli v mlin in v krušni peči spekli kruh. Spoznali smo staro kmečko orodje in  ljudske običaje ob spravilu žita, ličkanju koruze in mlačvi pšenice. Ugotovili smo, da je v današnjem času pridelava žita in peka kruha enostavnejša zaradi strojne pomoči.

V razredu smo posejali  semena različnih žit, s pomočjo žrmelj smo mleli pšenico, ajdo, rž, ječmen  in namleli nekaj malega moke, ter iz pirine in koruzne moke spekli slasten kruh.

Ob zaključku naravoslovnega dne smo povabili medse 5. razred in jih ob prihodu pogostili s koščkom kruha in soljo,  kot so to počeli nekoč.

Naravoslovni dan je bil zanimiv in poučen.

Klara Polanc

Morda vam bo všeč tudi...